
Slik bruker du emojis i B2B kommunikasjon🤓
Det korte svaret er: Selvfølgelig kan du bruke emojis i B2B kommunikasjon i digitale kanaler! 🤩
Men det litt lengre og kjedeligere svaret er: Selvfølgelig kan du det. Husk på hvem du snakker til, hva budskapet ditt er og ikke minst hva målet med å bruke de små symbolene er.
Siden emojis gjorde sitt inntog sakte, men sikkert, i 2010 har de små symbolene blitt en stor del av vår kommunikasjon. Det startet med gule figurer med enkle ansiktsuttrykk som smil, le, gråte, gjespe og himle med øynene. Deretter har det utviklet seg, og nå er det nesten ingen grenser for hva slags emojis som finnes.
Emojies som et strategisk valg i digital kommunikasjon
Du følger oss kanskje på Facebook, Instagram og LinkedIn? Har du kanskje lagt merke til at vi, som en av få norske aktører, benytter emojis konsekvent i vår kommunikasjon? Grunnen til dette er så enkel som at vi mener at emojis er en super måte å understreke et poeng. Det gir mer liv til kommunikasjonen, skape blikkfang, og ikke minst er bruken av emojis en stor del av vår identitet.
Vi ønsker at du som leser skal kjenne oss igjen i postene vi legger ut. Men kanskje det viktigste argumentet er at emojis har en svært viktig rolle også i dagliglivet til folk flest. Det har blitt en kommunikasjonsform som folk flest kjenner seg igjen i. Man sier jo at et bilde sier mer enn 1000 ord, men hvor mange ord kan du bytte ut med en 😂 når du ønsker å kommunisere at noe er hysterisk morsomt?!
💡 Visste du forresten at 😂 ble kåret til årets ord i USA i 2015, av Oxford Dictionaries? Det sier noe om hvilken betydning emojis har fått for oss som privatpersoner.
Les mer: Slik bruker du instagram for bedriften
Emojies i digital B2B kommunikasjon
Svært mange vil nok være uenige med oss når vi sier at emojis er med på å berike det kommunikative språket vårt. Og noen vil nok også argumentere med at vi ved å bruke emojis så fordummer vi språket og dermed også ødelegger det. Noen vil til og med kalle oss useriøse! Det er vel ingen hemmelighet at vi er helt uenige i det.
Vi mener det er vår oppgave som markedsførere å finne elementer som gjør at vi bryter igjennom støy og konkurrerende kommunikasjon. Så hvorfor ikke bruke elementer som de aller fleste allikevel bruker når de kommuniserer med hverandre? 😉 Uansett om vi kommuniserer B2C eller B2B så kommuniserer vi jo med mennesker.
Allikevel er ikke emojis like naturlig for alle å bruke, verken som mottaker eller avsender. I disse tilfellene anbefaler vi at du er ytterst forsiktig med bruk av det. Det kan fort føles veldig påtatt og uekte dersom du plutselig begynner å bruke de små figurene sånn helt ut av det blå.
Forstå målgruppen din
Før du begynner med bruk av emojis i b2b kommunikasjon er det svært viktig at du forstår målgruppen din fullt ut. Dersom du ikke gjør det kan du risikere å gjøre mer skade for merkevaren din, enn nytte. Gjør litt research i målgruppen din og finn ut hvilke emojis de bruker mest. Tilpass kommunikasjonen din etter funnene dine. Skal du kommunisere mot en målgruppe som består av menn 45+ vil kanskje en 💪 være mer passende enn 💕 eller 🌸. Uavhengig av alder er det faktisk bevist at emojis trigger det nonverbale følelsesregisteret i hjernen. Så her er alder i målgruppen faktisk ingen hindring.
Om du aldri har brukt emojis tidligere vil vi anbefale at du prøver på et lite utvalg først, f.eks målrettet annonsering mot en liten del av målgruppen din eller et lite knippe mottakere av nyhetsbrev. På den måten kan du få en liten følelse av hvordan bruk av emojis blir tatt imot.
Det kan også være nyttig å se hvordan konkurrentene deres kommuniserer mot målgruppen. Legg merke til engasjement i deres sosiale kanaler for å få en pekepinn på hvordan det blir oppfattet blant målgruppen og ikke minst få en liten pekepinn på rekkevidde.
Les mer: Slik lager du en strategi som fungerer for sosiale medier
Drop emojis når det ikke er relevant!
Kanskje det beste tipset vi har: unngå for all del at innlegget du poster for bedriften ligner noe du ville sendt i en snapchat til vennegjengen med overdrevent mange emojis😅. Bruk de gjerne for å øke engasjement ved å be de kommentere med spesifikke emojis. På den måten får du både oppmerksomhet og engasjement! Vårt nest beste tips er å være sparsom med bruken. Gjør en vurdering hver gang du skal velge en emoji, hvorvidt den er relevant til temaet eller ikke. Emojis er perfekt for å fremheve viktige punkter, vise glimt i øyet eller understreke viktige poenger.
Ta gjerne kontakt med Merete dersom du trenger hjelp med kommunikasjon i digitale medier, både med og uten emojis 😄