Mobilbilde

Tips til å ta gode bilder med mobilen

Selv om vi er mest fan av proffe speilreflekser, systemkameraer og deilig blits, så er det noen ganger en mindre tidstyv å bruke mobilen. Nå har telefonene også blitt utstyrt med ganske bra kamerafunksjoner og som regel flere alternativer på linser/objektiver slik at det skal være enkelt å ta gode mobilbilder. Ikke minst så har man nå i senere tid muligheten til å knipse i raw-format. Dette formatet tar vare på vesentlig mye mer informasjon, sånn at man for eksempel kan redde et undereksponert bilde, leke med spesifikke farger og dra knappene enda lengre i et redigeringsverktøy, uten at man legger skade på kunstverket.

1. Lys innendørs

Gir du kamera lys, gir det deg vakre bilder. Om du ikke har fancy lys, så er trikset å bruke naturlig lys fra et vindu. Det som er ønskelig å oppnå, er silkemykt, indirekte sollys. Så om du finner et stort vindu hvor solsteika ikke står rett inn, så har du et godt utgangspunkt. Da vil lyset kaste svake, pene skygger og du vil få en jevn eksponering.

Les merBruk video som et kommunikasjonsmiddel

2. Rette linjer

Se på bildet ditt i skjermen før du tar det. Er det noen horisontale eller vertikale linjer? Prøv å få de linjene så rette som mulig. Da vil det fremstå som om at man har tatt bildet med intensjon og ikke bare i forbifarten. Om du tar en titt på boligannonser på Finn, så vil de fleste bildene som er tatt av fotograf, ha rette linjer.

3. Riktig perspektiv

Tenk over hva du ønsker å fortelle med bildet. Skal du ta bilde av et rom med 4 meter takhøyde, stå på en stødig stol, skru på vidvinkel og vipps har du klart å formidle romsligheten dette rommet har å by på. Eller om du skal ta et bilde av den firbeinte, sett deg ned på kne og ta bildet i øyehøyde på kjæledyret.

4. Portrett

De fleste telefoner i dag, har ofte mer enn én linse. På iPhone har man en vidvinkel, en medium og en tele. Om du skal ta et portrett, så tør vi å si: dropp portrett-modus. Det kan ofte bli overdrevent mye tilsløring. Velg heller teleobjektivet, og ha god avstand til bakgrunnen så vil du naturlig oppnå en slørete bakgrunn som er behagelig å se på 🤓

5. Redigeringsverktøy

De fleste er kjent med å etterbehandle mobilbilder, og andre bilder, på en eller annen måte. Redigering kan være kraftfullt, enten om man velger å kjøre hardt på eller bare en mild touch. Om du bare har mobilen til rådighet, anbefaler vi en gratis app som heter Lightroom! Den er utviklet av Adobe, som er toppen av bransjestandard. Her har du muligheten til å gjøre basic redigering som høylys, skygger, kontrast og beskjæring, til mer avansert redigering som kurver og individuelle farger. Og er det en redigeringsjobb du er fornøyd med, så kan du lagre alt du har gjort til en preset og legge den på nye bilder. Voila, tid spart!

Men vi skal også huske på at fotografi er en kunstform og at dette ikke er regler skrevet i stein. Fotografi handler mye om personlige preferanser og kreativ utfoldelse. Vet man om reglene, kan de brytes 😉

Mobilbilder

Utgangspunkt

Når du tar mobilbilder

På høyre side ute av bildet kommer det indirekte sollys fra et stort vindu. Vi kan se at det gir en mykt lys uten alt for harde kontraster. Bakgrunnen er ren, slik at motivet kommer bedre frem. Her har vi skutt med teleobjektivet, fordi man kommer tettere innpå, samtidig som det gir bakgrunnen en mild tilsløring.

Protip: Man kan gjerne komplimentere hovedproduktet (duftlyset) med andre gjenstander for en mer spennende komposisjon 😎

Mobilbilder

Resultat

Når du redigerer mobilbilder

Prøv så godt du kan å få et godt bilde in-camera, som det heter. Da blir redigeringsprosessen en lek! Vi kan se at utgangspunktet er litt undereksponert og litt flatt, men allikevel en jevn eksponering. Og har du tatt en jevn eksponering, blir det mye lettere å tilføye kontraster, lys og farger, som gir liv til bildet.